Sadeddin Efendi Çeşme ve Sebili Karaca Ahmed Türbesinin bitişiğindedir.
Sadeddin Efendi Sebili
H..1154 (M.1741) yılında Şeyhülislâm olan Hoca Sadeddin Efendi’nin torunu Mısır Mollası ve sonradan İstanbul Kadısı olan Molla Sadeddin Efendi tarafından yaptırılmıştır. Üsküdar’da Karaca Ahmet’te, Fethi Paşa Camii’nin karşısındadır.
Tek pencerelidir. Parmaklıkları düzdür. On iki adet su verecek deliği vardır. Duvarları sıvalıdır. Mimarîsi Türk rokokosu üslubundadır.
Sadeddin Efendi Sebili'nin 1938 yılında çekilmiş bir fotografı. Kaynak: İstanbul Sebilleri, İzzet Kumbaracılar, 1938 İstanbul Devlet Basımevi.
Sadeddin Efendi Çeşmesi
H.1154 (M.1741) yılında inşa edilmiş olan çeşme, Üsküdar’da Karaca Ahmet’de, Fethi Paşa Camii’nin karşısındaki sebilin yanındadır.
Sadeddin Efendi Çeşmesi.
Yüzü mermerle kaplanmış olan haznesinin üstü çatısızdır. Kemeri kabartma süslerle şekillendirilmiş ve üzerine üçer mısralı beş satırlık kitâbesinde Şakir’in manzum beyiti hekkedilmiştir
Banisi Feyzullah Efendi zade Sadettin Efendi, müderris, molla, Mısır mollası, Mekke-i Mükerreme kadısı ve İstanbul kadısı olmuş, H.1168-1173 (M.1754-1759) yılları arasında felçli olarak yaşamış ve H.1173 (M.1759) yılında ölmüştür. Karacaahmet türbesi yanında gömülüdür.
Sadeddin Efendi Çeşmesi'nin 1945 yılında çekilmiş bir fotografı. Kaynak: İstanbul Çeşmeleri, İbrahim Hilmi Tanışık, Cilt 2, İstanbul 1945, Maarif Matbaası.
Mirât-ı İstanbul’da Sadettin Efendi Çeşmesi ve Sebili ile ilgili olarak aşağıdaki bilgi bulunmaktadır:
“Karaca Anmed Türbesi
Haydarpaşa'dan Üsküdar'a gelen İzmit Caddesi kısmının en mürtefi bir mahallinde bulunup bu caddeden sağa giden Bağlarbaşı ve Nuhkapısı Caddesi ile Üsküdar'a inen kısmı beyninde ve kabristan içinde bir türbe-i şerifedir….
Civarında bulunan sebil ile çeşme Şeyhülislâm Hoca Sadeddin Efendi'nindir. Sebile muttasıl makberde 1283'de (1866-67) vefat eden Sadeddin Efendi ile mahdumu İcra Cemiyeti Şubesi reisi ve hulefa-yı Mevlevîyeden es-Seyyid Mehmed Alâeddin Reşad Bey ve 1173'te (1759-60) İstanbul kadısı bulunan Feyzullah Efendizade Sadeddin Efendi medfundur.
_______________________________________________________________________________________
Karaca Ahmed Sebili ve Türbesi Kitâbesi, Rıza Paşa Çeşmesi Kitâbesi.
Hekimoğlu Ali Paşa Çeşmesi ve Kitâbesi, Ayrılık Çeşmesi Kitâbesi
Hacı Beşir Ağa Sütun Çeşmesi Kitâbesi, Zevkî Kadın Çeşmesi Kitâbesi,
Çinili Cami Cümle Kapısı, Eyüp Sultan Türbesi Dış Duvarındaki Kitâbe, Topkapı Sarayı Kubbealtı,
Başkadın Meydan Çeşmesi, Cihangir Camii, Azap Kapısı Camii Kitâbesi, Baba-Oğul Çeşmesi Kitâbesi,
Karaki Hüseyin Ağa Camii, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Medresesi Mescidi,
Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Medresesi, Molla Aşkî Camii Kitâbesi, Mahmud Paşa Camii Kitâbesi,
Davud Paşa Camii Kitâbesi, Mahmud Paşa Camii Cümle Kapısı İki Yanındaki Kitâbeler,
Gülnûş Emetullah Vâlide Sultan Duvar Çeşmesi, Ayazma Camii Çeşmesi Mîmar Sinan Türbesi,
Bursa Tekkesi (Arpacılar) Camii Kitâbesi, Şemsi Paşa Camii Kitâbesi
Bu bölümde çeşitli Osmanlı devri kitabelerinden örnekler sunulacaktır.
Bu kitabelerin bazılarının okunuşlarını da ayrıca vermekteyiz.
Hatalı okumalarımız olursa iletişim sayfamızdaki e-posta adresinden bilgi vermenizi önemli rica ederiz. Ayrıca, kitabelerin bulunduğu Osmanlı eseri hakkında da bilgiler verilecektir. Bu sayfamızda İstanbul'un kaybolan camileri hakkında da bilgiler vermekteyiz.
© 2011-2016 | H.Veysel Güleryüz